Tornado’s zien er altijd heel spectaculair en krachtig uit. Het is dan ook een fenomeen dat met hoge snelheden over het land of de zee raast. Tornado’s komen het meest voor in Noord-Amerika, namelijk gemiddeld zo’n duizend per jaar. Dit gebied in het centrale deel van de Verenigde Staten wordt dan ook ‘Tornado Alley’ genoemd.
Lees ook: Bolbliksem
Hoe ontstaat een tornado?
Vaak ontstaan tornado’s uit onweersbuien. Grote temperatuurverschillen tussen de lucht op de grond en de lucht hoger boven de grond zorgen voor botsingen in de onweersbui. Ook moet er rondom de wolk sprake zijn van windschering. Dit houdt in dat er winden zijn met veranderende richtingen en/of snelheden op verschillende hoogtes. Hierdoor komt er een draaiende luchtstroom rond een horizontale as en zo ontstaat een wervelwind die horizontaal waait.
De warme lucht onder de onweerswolk wordt omhoog gezogen en daardoor verandert de wervelwind in een verticale wervelwind. De neerslag in de onweersbui valt naar beneden en brengt ook koude lucht met zich mee. Hierdoor wordt de wervelwind naar beneden gedrukt en ontstaat er een tornado.
Tornado’s in verschillende vormen en maten
Tornado’s komen in grote en kleine maten. Zo kunnen de grootste tornado’s wel tot 1,5 km breed worden. Gemiddeld ligt de breedte van de slurf tussen de 100 en 150 meter. Kleinere tornado’s zijn tientallen meters breed. Ook in windsnelheden zijn er grote verschillen tussen tornado’s. Vaak razen ze met windsnelheden tussen de 120 en 250 kilometer per uur over het land of de zee. Die snelheden kunnen soms zelfs oplopen tot meer dan 400 kilometer per uur.
Tornado Alley
Tornado Alley is het bekendste tornadogebied gelegen in centraal Noord-Amerika. Onder dit gebied vallen Oklahoma, Kansas, Nebraska en een deel van Texas. Hier komt de koude lucht vanuit het noorden (Canada) over de Rocky Mountains en dat beweegt naar hogere luchtlagen. In de luchtlagen eronder komt warme en vochtige lucht vanuit Mexico en de golf van Mexico. Hierdoor ontstaan er in de Tornado Alley jaarlijks ongeveer 1000 tornado’s.
Tornado’s in Nederland
Ook in Nederland komen tornado’s af en toe voor. Vanaf 1950 zijn er in Nederland 95 tornado’s geteld. Tornado’s in Nederland zijn over het algemeen een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld in Amerika. Sterke windhozen worden hier al als tornado bestempeld. Toch behoort Nederland tot de ‘European Tornado Alley’. Dit gebied loopt vanaf Frankrijk door België en Nederland naar Duitsland. In Duitsland zijn vanaf 1950 de meeste tornado’s in Europa geregistreerd, namelijk 1027.