Op mooie en koude winterdagen ligt er (hopelijk) een dik pak sneeuw op de grond. Tijd om de handschoenen en muts uit de kast te halen. Het blijft niet altijd lang liggen, dan heb je te maken met natte sneeuw. Maar wat maakt dat droge sneeuw langer blijft liggen en hoe ontstaat sneeuw überhaupt?
Het ontstaan van sneeuw
Als de temperatuur onder dan het vriespunt ligt, krijgt de waterdamp die zich hoog in de lucht bevindt een vaste vorm. De waterdampen veranderen in kleine ijskristallen. Hiervoor moet het eerst wel flink vriezen: bij zo’n 12 graden onder 0 worden de ijskristalletjes gevormd. Door de wind botsen de ijskristallen tegen elkaar aan en vervolgens kleven ze aan elkaar vast. Hierdoor ontstaan kleine sneeuwvlokjes.
Het verschil tussen natte en droge sneeuw
Wanneer de sneeuw al is gevormd en naar beneden valt wordt pas bepaald of het natte of droge sneeuw wordt. Als de lucht onder de nul graden blijft tijdens de hele val blijft de sneeuw koud genoeg om te blijven liggen. Zodra de temperatuur op enkele honderden meters boven het nulpunt blijft smelten de vlokken. Hierdoor ontstaat natte sneeuw die niet lang blijft liggen. Wanneer er veel natte sneeuw in een korte tijd valt, blijft het langer liggen.
Andere soorten sneeuw
Als het heel hard vriest kan poedersneeuw ontstaan. Poedersneeuwvlokken zijn een stuk kleiner en erg droog. Hierdoor kun je er geen mooie sneeuwpop of -bal van maken. Zodra de temperaturen oplopen verandert poedersneeuw in ‘slush’. De substantie wordt dan een stuk natter en is vergelijkbaar met natte sneeuw. Het tegenovergestelde van poedersneeuw is plaksneeuw. Plaksneeuw is verse sneeuw en bestaat vaak uit grote sneeuwvlokken. Deze sneeuw is wél ideaal om sneeuwballen van te maken!
Lees ook: Wolken en bewolking
Interessante feiten over sneeuw
We zijn over het algemeen allemaal wel bekend met sneeuw. Daarom hebben we hier nog een aantal leuke feiten (die je vast nog niet wist) op een rijtje gezet. Ten eerste eten we meer met z’n allen als het sneeuwt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er meer taarten, koekjes en snoep wordt verkocht als het sneeuwt. Ook bestaat er een angst voor sneeuw. Deze angst kan extreem zijn en heet ‘Chionophobia’. Het laatste feitje over sneeuw is dat de meeste sneeuw valt in Japan. Dat zou je waarschijnlijk niet verwachten, maar in Aomori stad (in het noorden van Japan) valt gemiddeld 7,9 meter sneeuw in de winter.