Het woord depressie of lagedrukgebied komt vaker terug als het om het weer gaat. In zo’n gebied is de luchtdruk laag en is het vaak wat kouder. Bovendien komen er in de buurt van depressies vaak regen en wind voor.
Wat is luchtdruk?
De luchtdruk heeft invloed op het weer en op ons. Van een hoge luchtdruk merken de meeste mensen niet veel. Door een lage luchtdruk hebben we soms minder energie en eetlust, een verlaagde concentratie en zitten we minder lekker in ons vel. Maar wat houdt luchtdruk eigenlijk in? De moleculen waaruit lucht ontstaan zijn constant in beweging. Door die verplaatsingen botsen de moleculen tegen elkaar of tegen andere objecten op, hierdoor ontstaat luchtdruk. Simpelweg is luchtdruk de kracht van het gewicht waarmee de lucht op de aarde drukt. De hoogte hiervan wordt bepaald door hoe hard de moleculen op elkaar botsen.
Het ontstaan van een depressie of lagedrukgebied
Vaak ontstaan depressies in gebieden waar warme en vochtige lucht uit het zuiden in contact komt met de koudere en drogere lucht uit het noorden. De lucht loopt, net zoals water in een putje, spiraalsgewijs naar het punt met de laagste luchtdruk. Hierdoor kan de lucht in dat centrum alleen maar naar boven en kan de luchtdruk er erg laag worden. Lagedrukgebieden hebben een levensduur van ongeveer 3 tot 10 dagen.
Invloed op de weersomstandigheden
Rondom een lagedrukgebied kunnen de luchtdrukverschillen groot zijn, hierdoor kan het er hard gaan waaien. Bovendien komt er vaak regen voor in de buurt van een depressie. Dit komt doordat de wind trekt aan de randen van de depressie. In het centrum van het lagedrukgebied, waar de druk het laagst is, komt geen regen of wind voor. Nadat het centrum gepasseerd is komt de wind en regen terug. Vaak wordt het dan zelfs kouder met meer regen.