200 landen hebben van 31 oktober tot 12 november 2021 onderhandeld in Schotland om manieren te bedenken tegen de opwarming van de aarde.
Na twee weken onderhandeld te hebben leek er een akkoord aan te komen, maar China en India gingen op het laatste moment toch nog in protest tegen de manier waarop fosiele brandstoffen en het gebruik van steenkool plaats zou moeten maken op de lange termijn. In plaats van ‘Stoppen met steenkool’ werd de afspraak uiteindelijk in het voordeel van China en India aangepast naar ‘Minderen met steenkool’. Er is ondanks dat toch vooruitgang geboekt en veel belangrijke afspraken gemaakt, maar er blijft nog steeds heel veel te doen om de aarde in goede handen door te geven aan de volgende generaties. Vooral de opwarming van de aarde is hierin het meest urgent. Een aantal eilandstaten pleitten voor directe oplossingen tegen de zeespiegelstijging, omdat hun eiland anders in de oceaan zal verdwijnen.
Nederland op Klimaattop in Glasgow
Nederland had graag gezien dat de kolen geleidelijk afgeschaft zouden worden, maar dus door Inda en China moest dat onder druk op het laatste moment veranderd worden.
VVD’er Nijpels was in 1989 als milieuminister betrokken bij de organisatie van de eerste internationale klimaattop ter wereld in Nederland. Hij noemt het erg verdrietig dat we 32 jaar na Noordwijk het ons nog steeds niet is gelukt om de opwarming van de aarde te verminderen tot 1,5 graad. Toch zegt Nijpels dat we niet te veel moeten verwachten van de topoverleggen. Omdat er 200 landen bij elkaar komen die allemaal heel anders zijn, is het volgens veel experts vrijwel onmogelijk om tot concrete afspraken te komen. Er staan gewoonweg te veel verschillende belangen op het spel.
De meeste landen spreken van een klein succes. We moeten het met kleine stapjes nemen en daarom is het al heel goed dat er afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de uitstoot van methaan. Er komt ook een extra klimaatoverleg aan doe volgend jaar al is in plaats van over vijf jaar.
Dit zijn de belangrijkste afspraken in het kort:
- Niet meer dan 1,5 graad opwarming van de aarde.
- Steeds langzaamaan minder kolen, olie en gas gaan gebruiken.
- Er komt meer geld van de rijke landen naar de arme landen om maatregelen te kunnen nemen tegen de klimaatverandering.